Menu

Boende i Paris

På min tidigare blogg, Solli i Paris, som jag har haft på Cosmopolitan skrev jag flera guider, bland annat om hur man hittar boende i Paris. Dessvärre har Cosmopolitan lagts ner i Sverige och min fina blogg försvann ut i cyberrymden. Därför har jag försökt skriva guiderna på nytt, här är en av dom, Boende i Paris.

Att flytta till Paris är en dröm för många, att ta det första steget och förverkliga sin dröm kan dock vara lite svårt i början om man inte redan har ett ordnat boende.  Jag får ofta mail och kommentarer på min blogg om folk som vill ha tips på hur de kan hitta ett boende i Paris. Tyvärr kan jag inte trolla fram några lägenheter, MEN jag delar gärna med mig av mina tips:

Flytta till Paris – hitta boende:

1. Håll koll på Leva i Paris- sajtens bostadsforum, den uppdateras kontinuerligt med folk som söker rumskamrater eller vill hyra ut ett rum eller lägenhet i Paris.

2. Håll utkik på anslagstavlan som de har vid Svenska Kyrkan, man kan även maila in en annons om att man söker efter boende i Paris som de lägger upp på sin hemsida under Boende i Paris. Danska kyrkan har också bostadsannonser på sin sida och den amerikanska kyrkan har en anslagstavla på plats.

3. Den franska sajten PAP – De particulier a particulier. Annonserna finns även översatta på engelska. Här kan man hitta annonser både för rum samt lägenheter som uthyres. PAP finns även i tidningsform och kommer ut en gång i veckan, på torsdag morgon. Köp tidningen tidigt på en torsdag morgon och ring på alla intressanta annonser, på så vis har man bäst chans att komma först på en visning.

4. Svenska studenthemmet, här kan man ansöka om att få bo om man är student.

5. Le Bon Coin – Frankrikes motsvarighet till Blocket.

Det finns massor av agenturer i Paris som kan hjälpa dig med att hitta en lägenhet, här är exempel på några av dom:

Agenturer tar en fast summa för förmedlingen av lägenheten samt man bör räkna med att man måste betala 2-3 månaders förskottshyra samt deposition.

Om man inte har så mycket pengar är mitt råd att boka boende på ett hotell eller hostel för några dagar för att sedan söka boende på plats. Men vill man vara garanterad ett boende oavsett pris så bör man kontakta en agentur.

Man bör även ha i åtanke att i Paris måste man ha en “dossier” när man går på lägenhetsvisningar, har man ingen dossier är det väldigt svårt att bli vald som hyresgäst.

En dossier består av:

  • kopia på ditt ID-kort eller pass
  • kopia på ditt anställningsavtal
  • kopior på borgensmäns ID-handlingar (ifall du har någon eller några borgenärer i Frankrike eller Sverige)
  • kopior på dina och dina borgensmäns tre senaste löneutbetalningar
  • brev från din eller dina borgenmän där det står att de intygar att de går i borgen för dig

Men det är inte helt omöjligt att få en lägenhet utan en dossier. Har man tur och de rätta kontakterna så kan man hitta boende utan en dossier.

Hoppas tipsen kan vara till nytta för er som funderar på att flytta till Paris :-)

1 Comment

  • Nora
    27 December 2012 at 21:42

    Väldigt bra info, tack!

Leave a Reply

Confirm you\'re not an alien * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.