Menu
Okategoriserade

Vid sidan av firandet

Igår när jag skrev om VM-finalen skrev jag medvetet inget om våldet jag fick se då jag tänkte ägna ett separat inlägg om det. Bara några minuter innan Spanien vann började folk plötsligt springa och skrika där jag stod i den stora folkmassan i Trocadero framför den stora TV-skärmen. Jag såg polismän springa högre upp på kullen och jag såg rök och plötsligt fick jag svårt att andas, det sved i mina ögon, då plötsligt insåg jag vad som hänt. Polisen hade sprayat tårgas mot oss av någon anledning som jag aldrig förstod varför. Hur kan man göra så mot en folkmassa där mängder av barn finns och där de redan kroppsvisiterat alla för att säkra att ingen hade vapen eller liknande med sig? Det var galler runt oss och vi kunde inte komma ut för att det var stängt och polisen sprayade tårgas mot oss som stod och följde matchen….

Något annat som också gjorde mig ledsen den kvällen var när vi promenerade mot Champs-Elysée, ett gäng ungdomar sprang framför oss och utan någon anledning började de sparka sönder alla de parkerade bilarnas sidospeglar. Och om sidospeglarna var infällda så drog dom ut dom och sparkade sönder dom. Minst 20-tals bilar blev saboterade och jag hade sån lust att säga till dom men en enda blick eller tillsägelse till dessa ungdomar kan leda till att man blir nedslagen. De var helt vilda och ställde sig mitt ute på gatan hoppade på körande bilar och jag vet inte vad. Tänkte dokumentera allt med min kamera men jag undvek det bara för att inte ge dom ngn anledning att ge sig på mig. Jag vet att det är ett helvete att bo i Paris nedgångna förorter, inte ens polisen vågar sig ut dit. MEN, att bete sig som dessa ungdomar gjorde den kvällen finns inga ursäkter för. Jag tycker synd om dom och hoppas att saker och ting kommer ändra sig till det bättre i förorterna för som situationen är nu så är det fruktansvärt i vissa områden…men detta beteende är inte acceptabelt och oavsett bakgrund och vad vi gått igenom i livet så finns det andra sätt att uttrycka sin ilska för istället för att ge sig på oskyldiga människor…

About Author

This Paris blog is created and maintained by Solli, a Swedish Expat living in Paris working as a Photographer. When she is not behind the lens or setting off to a new destination she loves to be in the kitchen and play around with whole, organic and seasonal food. In this blog she shares some glimpses of her everyday life as a bonne vivante wherever in the world she might be. Enjoy following her journey through life...

1 Comment

  • Ellinor
    13 July 2010 at 21:48

    Det är så tråkigt att vissa människor alltid skall förstöra vid sådana här tillfällen. De är bara ute efter att förstöra och det är lika tråkigt varje gång det händer (vilket är alldeles för ofta).
    Tur att du inte tog någon skada i alla fall. Hoppas inte att någon annan gjorde det heller.
    Kram

Leave a Reply

Confirm you\'re not an alien * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.