Menu
Okategoriserade

Färger och kommunikation, vilken färg är DU?

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så var jag på konferens i helgen med jobbet och Chris Sundqvist var inbjuden och höll en riktigt inspirerande och lärorik föreläsning om färger och kommunikation. Alla har någon gång frågat sig själva: Varför tänker inte alla som jag?! eller Vilka knäppgökar jag har att göra med!

Känner ni igen er?

discmetoden

Den amerikanske psykologen Dr. William Moulton Marston publicerade 1928 boken “Emotions of Normal People” som la grunden för DiSC-teorin som står för Dominance, Influence, Steadiness och Compliance:

Dominans – karaktäriseras av ett aktivt, pådrivande beteende i antagonistiska miljöer

Inflytande –  innebär ett aktivt, synligt beteende i gynnsamma miljöer

Stabilitet – karaktäriseras av ett avvaktande, förstående beteende i gynnsamma miljöer

Anpassning – innebär ett avvaktande beteende i antagonistiska miljöer där personen huvudsakligen följer etablerade regler och ramar

DiSc-teorin utvecklades av Dr. William och är en av världens mest använda teorier för att göra personliga profiler och självskattningsanalyser. Med hjälp av DiSC-teorin kan man identifiera sig med en profil, eller flera, som beskriver hur personen agerar och reagerar i olika situationer samt vilka styrkor man har.

red

Styrkor: målfokuserad, resultatorienterad, initiativrik, dominant och fattar snabba beslut.

green

Styrkor: grundlig, har tålamod, bra på att ge god service, pålitlig, lojal, slutför uppgifter, lugn, pedagogisk, eftertänksam, lyssnar – tänker och pratar sen, strukturerad, planerar, har god framförhållning.

yellow

Styrkor: inspirerande, motiverande, “det ordnar sig”-attityd, flexibel, nyfiken, behov av att omge sig med positiva människor för att tanka energi, använder sig utav intuition eller magkänsla för att fatta beslut, ger gärna feedback men har också ett stort behov av att bli sedd.

blue

Styrkor: systematisk, metodisk, logisk, håller stenhårt på regler, noga med detaljer, hög kvalitet är viktigt, formell, specialist.

Jag fick genast en AHA-känsla när jag lärde känna de olika person-profilerna. Genast började jag klassa in mina kollegor i de olika färgerna och det kändes som att jag precis fått en nyckel till hur jag kan öppna deras “dörrar” på bästa sätt – med andra ord, hur jag bäst kan kommunicera och jobba med dom. Själv klassar jag in mig som en grön profil med inslag av lite rött ;-) Kändes riktigt skönt att “diagnostisera” mig själv. Nu finns det iaf en förklaring till varför jag är ett kontrollfreak, planerar ALLT och måste hela tiden veta om vad som kommer härnäst för att förbereda mig…hihi..

Vi fick med oss Chris Sundqvists lilla handbok “Tänker inte alla som jag?!” där hon går närmare in på de olika profilerna och besvarar frågor som:

 • Vad de olika person-profilerna behöver för att åstadkomma bästa resultat
 • Vad de olika person-profilerna ogillar mest
 • Hur andra kan uppfatta person-profilernas tydligaste styrkor
 • Vad man bör tänka på för att kommunicera med person-profilerna
 • Hur man kommunicerar skriftligt med de olika person-profilerna

Vi kommer ha en uppföljning snart på jobbet där vi kommer få göra ytterligare tester och få feedback av Chris. Spännande! Jag längtar redan :-)

Tycker ni att det är lika intressant som jag gör så såg jag precis på föreläsarens hemsida om att hon kommer hålla en föreläsning den 14 oktober och då får man även hennes handbok, läs mer HÄR.

Källor: anteckningar från konferens, Chris Sundqvist, Wikipedia.

About Author

This Paris blog is created and maintained by Solli, a Swedish Expat living in Paris working as a Photographer. When she is not behind the lens or setting off to a new destination she loves to be in the kitchen and play around with whole, organic and seasonal food. In this blog she shares some glimpses of her everyday life as a bonne vivante wherever in the world she might be. Enjoy following her journey through life...

6 Comments

 • Ellinor
  24 September 2009 at 12:29

  Jag tycker det var svårt att placera in mig själv i ett fack. Mest är jag nog grön och blå men med inslag från både det gula och röda.
  Rolig sak att testa på andra och placera in dem.
  Kram

 • Therese
  24 September 2009 at 13:07

  I mitt jobb så jobbar vi mycket med DISC-metoden. Har gjort ett lite större “DISC test” och fick där redan på att jag som “s-person” även har ett starkt “i”. Det hade jag inte trott. =)

 • Petra
  24 September 2009 at 14:28

  Hm, jag är nog ganska röd ;-)

 • little Miss Muffin
  24 September 2009 at 15:07

  intressant, jag har läst personlig försäljning och det baseras på liknande dock former istället för färger. Jag har alltid svårt att placera in mig själv i ett fack, men kanske en grön gul personlighet ligger nära mig =)

 • Irina
  24 September 2009 at 18:42

  Jag är mest gul men har fått stänk av de andra färgerna också.

 • Lisa
  24 September 2009 at 20:41

  Vad intressant! Jag tror att jag är mest gul, med ganska mycket rött. Men är det alltsa upp till en själv att bestämma vilken färg man tillhör?

  Kram Lisa

Leave a Reply

Confirm you\'re not an alien * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.