Menu
Okategoriserade

Bra fakta att veta innan man publicerar andras bilder på sin blogg..

Ni är många som har frågat och undrat vad som egentligen gäller för huruvida man får eller inte får publicera andras bilder på sin blogg.
Bloggerskan Kelly fick förra veckan böter på 2 000:- för att hon lagt upp en bild hon hittat på nätet på sin blogg. Hon hade skrivit källan under bilden, och det var även på så sätt som fotografen i fråga hittade sin bild på hennes blogg och därmed bötfällde han henne på 2 000:-.
Det var bl.a. efter att jag läst det som jag kom att tänka på att även min blogg innehåller bilder jag inte tagit själv och därför har jag storrensat.

 • Låt oss säga att du hittar en bild på exempelvis Elle.se, det är INTE ok att ta den bilden och publicera den på din blogg, oavsett om du skriver källan eller inte.
 • Har du hittat en bild på google och hänvisar till google är det fortfarande INTE ok. Google är INTE en källa, Google är en sökmotor

Har du däremot bett om tillåtelse får du publicera bilden, med hänvisning till källan.

Alla kändissajter betalar dyra pengar till bildbyråer som de köper sina bilder ifrån, därför är det absolut inte gratis för bloggare att ta bilderna från dessa sajter. Bilderna är skyddade!

När man skriver ett arbete i skolan är det däremot ok att låna bilder bara man hänvisar till källan. Anledningen till varför det är ok är just för att bilden används för privat bruk.

Så fort man publicerar ngt man inte äger på sin blogg eller hemsida utan att ha bett om tillåtelse är det fel.

HÄR kan ni läsa om reglerna för JustJared
HÄR kan ni läsa om reglerna för flickr

Gällande webshoppar så är många tydliga med att skriva
ifall man får låna deras bilder och publicera dom på sin blogg eller inte.

Själv så har jag börjat maila och kontaktat olika webshoppar och andra källor
som jag skulle vilja låna bilder ifrån för att få bekräftelse om det är ok för mig
att publicera deras bilder.

Visst, det kryllar av bloggar som har "lånat" bilder, chansen att de blir stämda
kanske är oerhört liten. Men jag tycker personligen det är fel att "låna" en bild
UTAN att tala om det för ägaren
. För då är det ju inget lån längre.
Jag går ju inte till biblioteket och "lånar" böcker utan att registrera
mina lån? Samma sak gäller för bilder. Bakom varje bild står en ägare,
om man med gott samvete vill publicera bilden på sin  blogg tycker
 jag att man ska respektera fotografen och dennes verk och
därför be om tillåtelse innan man tar bilden och
publicera den på sin blogg/hemsida.

Själv så trodde jag att man fick ta bilder man hittade på nätet och publicera dom
på sin blogg eller hemsida om man hänvisade till källan…men där hade jag fel
och därför vill jag dela med mig av vad som egentligen gäller på Internet.

HÄR kan ni läsa om upprätthovslagen

p.s.om ni undrar varför jag har kvar Audrey Hepburns bild på min header
så är det för att den togs innan 1969 och skyddstiden för bilden därmed löpt ut.

About Author

This Paris blog is created and maintained by Solli, a Swedish Expat living in Paris working as a Photographer. When she is not behind the lens or setting off to a new destination she loves to be in the kitchen and play around with whole, organic and seasonal food. In this blog she shares some glimpses of her everyday life as a bonne vivante wherever in the world she might be. Enjoy following her journey through life...

15 Comments

 • Nadde
  22 March 2009 at 20:16

  Så sant som du skriver. Som mediestudent är jag mycket medveten om upphovsrättslagarna, men att jag trots det brytit mot dem har hänt. Det är precis som du säger många som tror att det är bara att skriva vart "lånat" bilden från och så är det klart.

  Därför tycker jag att flickr är jättebra, där kan man kan söka på bilder som man faktiskt får publicera utan att fråga ägaren, så länge man uppger källan.

 • Ellinor
  22 March 2009 at 20:29

  Där ser man…tack för denna matnyttiga information. Den kan sannerligen vara bra att känna till. Kanske skulle ta och gå igenom alla gamla arkiv och se vad som gömmer sig där. Vore inte roligt att riskera något.

  Kram på dig

 • Linda
  22 March 2009 at 20:29

  Common sense, men jag skulle tro att 90% av bloggarna "lånar" bilder utan att tänka efter. Jag skrev nyligen ett liknande inlägg fast om musik, det ligger ju i mitt intresse som låtskrivare, fast jag förstår faktiskt att folk laddar hem musik illegalt och till viss del kan jag förstå om man "lånar" en bild också. När det gäller webbshoppar är det ju exempelvis idioti av webbshoppen om de inte vill ha gratis reklam..?

  Fina linjer… Kommer bli intressant att se hur upphovsrättslagen utvecklar sig i framtiden i och med Internets framfart.

 • angelica
  22 March 2009 at 20:41

  ja sånt där är viktigt just därför anv jag bara mina egna bilder

 • Veronica
  22 March 2009 at 20:47

  Det där måste jag verkligen tänka på! Brukar ofta låna från nätshoppar och så…ibland står det tydligt att det är ok, men vissa andra står det inte alls.

  Tack för infot! :D

  Kram!

 • Emelie
  22 March 2009 at 21:29

  Ja egentligen så bör man ju verkligen ta reda på vilka regler som gäller innan man använder bilder. Jag använder mestadels mina egna bilder men visst har jag "lånat" en del. Ibland står det ju att det är okej och då kan man ju låna men annars, som du säger, nej det är ju såklart inte okej vilket man kan tycka är trist ibland men såklart respekterar.

  Vad kul att du tog dig tid att berätta om bikram yoga. Det lät betydligt mer sunt det som du sa än det jag hört och självklart måste man ju först och främst lyssna på sin kropp vilket kanske många inte gör.

  Japp på onsdag är det våffeldagen eller vårfrudagen som det ju heter egentligen ;) så passa på att äta ett gäng smarriga våfflor, det tänker jag göra!

  Kram Emelie

 • Petra
  22 March 2009 at 21:42

  Oj – bra info! "Tur" att jag mest publicerar egna, muggiga bilder då ;-)

 • carolina
  22 March 2009 at 21:55

  bra info!!

 • Nathalie
  22 March 2009 at 23:15

  superbra info! jag måste verkligen se över vilka bilder jag använder på bloggen, man vill ju inte råka ut för böter eller bryta mot lagen!

 • Caroline
  23 March 2009 at 9:28

  åhh bra skrivet nu har jag garanterat fått allt lite klarare för mig. :)

 • Helena
  23 March 2009 at 9:29

  Godmorgon! Hjälp, ibland lånar man ju bilder, får väl börja tänka sig för lite bättre då.Hoppas att du får en fin start på veckan!

 • Veronica
  23 March 2009 at 11:58

  Du har fått en award! :D

 • Tess
  23 March 2009 at 14:43

  Väldigt bra att du skrivit om detta! I och med att internet ändå är relativt nytt och så även bloggandet så kan det vara en del "fnurr" med vad som gäller.

 • Helena
  23 March 2009 at 20:27

  Bra inlägg! TUR att man har 15000 egna bilder på sin dator som man kan använda… :)

 • emma
  24 March 2009 at 10:39

  Jätte bra inlägg! Ska de om det kan rensas hos mig med. Ha en bra dag!

Leave a Reply

Confirm you\'re not an alien * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.