Menu
Books

“Den hemlige kocken” -en bok som varje hushåll borde ha!

Nu har jag äntligen läst ut Mats-Eric Nilssons bok "Den hemlige kocken" som jag fått hem för att recensera.

Jag har ett stort intresse av att veta vad jag stoppar i mig och har efter att ha läst denna bok blivit ännu mer medveten. Mats-Eric har gjort något jag velat göra länge, men inte haft tid till att göra. Han har lusläst och granskat varenda livsmedel, kontaktat företagen bakom produkterna, tagit reda på hur processerna ser ut och hur tillverkningen går till.

Vad är det som lett till att livsmedelsindustrin gör allt för att skynda på processer i framställningen av vår mat med hjälp av "onaturliga" ingredienser samt att de gör allt i sin makt för att maten fortfarande ska "smaka" så naturligt som möjligt?
Bland annat är det kravet från konsumenterna som driverlivsmedelsindustrins "fusk". Vi vill ha låg fetthalt på nästan allt vi äter. En riktig creme fraiche ska innehålla ca 40% fett. Då innehåller den inte heller några tillsatser eller stabiliseringsämnen. Men så fort man sänker fetthalten så måste man tillsätta stabiliseringsämnen. Detsamma gäller all snabbmat i frysdisken. Många har tyvärr inte tid att stå och laga mat från grunden i dagens samhälle.

Jag tycker det är synd att vår livsstil har påverkat livsmedelsindustrin. Vi måste förändra vår syn på det vi stopppar i oss. Det ska vara helt ok att äta en creme fraiche med 40% fetthalt. Vi måste helt enkelt LÄRA oss att äta det med måtta och att ha en god inställning till träning.

Mina föräldrar har alltid lagat all mat från grunden sedan jag kan minnas och det har verkligen utvecklat mitt smaksinne. Fryst mat, snabbmat, helfabrikat har aldrig varit något som lockat mig. Jag står hellre en halvtimme längre vid spisen för att få något gott att äta än att stoppa i mig något som jag knappt vet vad innehållet är. Mat ska lagas med kärlek och omtanke och på naturliga råvaror, det mår magen bäst av :o) Och det är OK att äta snabbmat vid få tillfällen, bara man inte gör det till en vana….

Hade ni någon aning om att man i brödfabrikerna "stressar" upp brödet och nuförtiden?
"Istället för att behöva låta degen jäsa i två eller tre timmar upptäckte forskarna att man kunde pressa in såväl luft som vatten i degen med hjälp av höghastighetsmixrar. För att få den att jäsa ordentligt dubblade man jästmängden och tillsatte kemiska oxidanter, dessutom behövdes härdat fett för att ge brödet rätt struktur" (Källa: "Den hemlige kocken", sid. 73)
Slutsats, baka ditt eget bröd eller köp det hos ditt lokala bageri. Matvaruaffärerna har utökat sitt sortiment den senaste tiden och det går att hitta bra "äkta" bröd, men det gäller att man kontrollerar vad den innehåller och hur den är gjord.

Mats-Eric har bl.a. tagit reda på vad Quorn innehåller. Quorn är ngt jag ätit istället för kött, men i höstas när jag åt en väldigt stor portion fick jag jätteont i magen, på morgonen hade magen svällt upp ordentligt o jag spydde. Efter det har jag inte ätit quorn… Quorn framställs utav en mögelsvamp och förutom det så innehåller den en mängd stärkelser och aromämnen. Jisses! Inte konstigt att min mage sa ifrån!

Mats-Eric jämför och går tillbaka i tiden och berättar om hur hushållen såg ut innan industrialiseringen. På så sätt är det lättare att förstå snabbmatens härkomst men även hur viktigt det är att vi som konsumenter agerar och säger ifrån. Dagens livsmedelsindustri är inte hälsosam och det är inte förrän vi konsumenter blir mer medvetna som vi kan göra en förändring.
Boken var väldigt intressant, lättläst och dessutom går den alldeles utmärkt att använda som uppslagsverk för att slå upp olika livsmedel i och ett stort plus är att den innehåller en E-nummerguide till 316 tillåtna livsmedelstillsatser.
"Den hemlige kocken" bör finnas i varje hushåll anser jag, vi kan helt enkelt inte få nog av information av vad livsmedelsindustrin producerar och jag tycker att alla borde bli mer medvetna om vad de äter.

UPPDATERING: Nu kanske ni undrar om VAD ni kan äta? Jodå, det finns fortfarande äkta, naturliga livsmedel. Har fått hem "Äkta vara" som jag snart ska läsa ut och då lägger jag upp en recension ;o)
About Author

This Paris blog is created and maintained by Solli, a Swedish Expat living in Paris working as a Photographer. When she is not behind the lens or setting off to a new destination she loves to be in the kitchen and play around with whole, organic and seasonal food. In this blog she shares some glimpses of her everyday life as a bonne vivante wherever in the world she might be. Enjoy following her journey through life...

28 Comments

 • Petra
  15 February 2009 at 23:39

  Fast frågan man ställer sig när man läst boken är – VAD kan jag äta??! Det som man först trodde var vanlig mat visar sig ju vara åt skogen (om man generaliserar lite).

 • Irina
  16 February 2009 at 0:43

  Underbar bok, det där! Har fortfarande inte hunnit läsa min men känner till principerna från tidigare.

  Det är fascinerande hur mycket onödigt det finns i butikerna. För hur många sorters smör och grädde behöver vi egentligen? Det räcker ju med en sort av varje – den som inte har en massa tillsatser. Bättre att de satsar på olika storleks förpackningar istället för de olika giftblandningarna vi erbjuds nu.

 • Veronica
  16 February 2009 at 2:58

  Verkar riktigt intressant! Bra om man blev lite mer medveten så att man lättare kan välja rätt i djungeln av fabrikat!

  Kram!

 • Helena
  16 February 2009 at 7:09

  Godmorgon! Usch vad äckligt, jag har ätit ganska mycke quorn, men aldrig blivit dålig. Aldrig vetat riktigt heller vad det egentligen innehåller. Svar: Då tänker vi samma vad det gäller färg på nagellack. Hoppas att du får en fin start på den nya veckan, kramar!

 • melanie
  16 February 2009 at 7:17

  oh jag älskar sånt här, när sanningen kommer fram!! vi har böckerna hemma och jag ska börja läsa idag har jag tänkt, spännande!!

 • PUSSIT ♥
  16 February 2009 at 7:26

  Tack ! :D

 • YourDreamCloset.blogg.se/
  16 February 2009 at 7:30

  har faktiskt funderat på att skicka efter den där boken, men jag som är så himla lättpåverkad skulle nog bli helt knasig av den boken ;) Vad kostade den?

 • Jenny Lennartsson
  16 February 2009 at 8:18

  God morgon söt! Ja visst va det ett fint armband! Hoppas du får en bra start på denna vecka…Kramar

 • Ellinor
  16 February 2009 at 8:38

  Denna boken har länge lockat, men efter din fantastiska recension måste jag nu läsa den (med rädsla för att bli mörkrädd där ute i livsmedelsdjungeln).

  Själv köper jag både ekologiskt och standardprodukter så långt det går. Dvs. ingen lättgärdde här inte. Då är det bättre att ta lite mindre av den 40-procentinga istället.

  Vad gäller så qourn så är det bland det vidrigaste jag vet. Förstår inte att "hälsogurus" kan rekommendera denna produkt som helt och hållet är laboratoriumframställd.

  Kram på dig

  PS! Ska bli spännande att läsa de 8 truths ;)

 • Mindy
  16 February 2009 at 9:22

  Godmorgon snäckan.Det är kul att vara med på första sidan för man får många nya läsare & man får dela med sina bilder & skriveri :) Men många kommentarer att svara på..:) men bara kuligt…

  Bokstäverna är köpta på Village 179kr…är så nöjd med dem ovanför sängen..så gulligt ut…Hoppas att du får en skön måndag snäckan.kram kram

 • Anonymous
  16 February 2009 at 9:50

  fast det har ju varit borta i en månad så känns inte troligt:p ha en fin måndag!!

 • Caroline
  16 February 2009 at 10:08

  åhh den har jag vart sugen på att läsa länge, men jag ska ta och beställa hem lite böcker nu när jag snart läst ut allt hemma och då ska jag definitvit ta denna med. tack för tipset och ett väldigt bra inlägg. ;)

 • Mia
  16 February 2009 at 10:55

  Kanske är värt att läsa. Även om jag rädd för att det blir sådär för mycket. Ät inte tomater för det ger dig cancer liksom..Du vet vad jag menar, ibland blir det liksom skräckpropaganda.

  Hur går det med utmaningen?

  Stor kram Mia

 • Mia
  16 February 2009 at 10:55

  Kanske är värt att läsa. Även om jag rädd för att det blir sådär för mycket. Ät inte tomater för det ger dig cancer liksom..Du vet vad jag menar, ibland blir det liksom skräckpropaganda.

  Hur går det med utmaningen?

  Stor kram Mia

 • KATE
  16 February 2009 at 13:46

  Ja, man kan lätt bli rädd när man läser en sådan bok .. Läskigt! Men jag tror att sålänge man har sitt sunda förnuft med sig så borde mat-shoppingen gå bra. Jag kan inte heller äta halvfabrikat, kroppen säger liksom NEJ!

  Det här med bröd var väldigt intressant som jag inte visste om innan dock. Läser alltid innehållet men visst är det lätt att missa vissa ingredienser.

  Sattva bageriet (krukmakargatan) på söder är ett bageri som jag rekommenderar starkt! Deras bröd är ekologiskt och underbart gott :)Deras bröd finns även på välsorterade ICA och COOP.

  Kram!

 • georgia
  16 February 2009 at 16:45

  mmm mat, nu blev jag hungrig :/

  jaa jag vet. jag vill ha alla fan haha

 • carolina
  16 February 2009 at 20:21

  åh herregud, jag som äter så mycket quorn! har du läst uppföljaren? =)

 • shoebox
  16 February 2009 at 20:24

  Vi lagar nästan alltid mat själva. Någon enstaka gång kan vi köpa färdigmat, men det smakar sällan särskilt gott…. Den där boken måsta jag kika lite närmare på.

 • Emma
  16 February 2009 at 21:26

  Kunde du lägga upp hur man länkar i bloggen till andra:)

  Hoppas veckan blir fin, Kram!!

 • johan gustafsson
  16 February 2009 at 22:03

  David Dch tar sånna sjukt snygga bilder! Me like. haha ja det va trevligt, tyvärr ingen utgång, men ganska så skönt att inte gå ut. Gillar hemmafester. Hur är läget med dig då? Såg det där om jobbet, riktigt trisst och dålig stil. Jag hoppas och tror att du snart har ett nytt bra jobb :) kram kram

 • Cicci
  16 February 2009 at 22:10

  Intressant! Kommer blir ännu intressantare att läsa om VAD man ska äta, det är ganska svårt. Tex. quarn säger ju alla är såå bra … men kanske inte ändå!

 • Miss Agda
  16 February 2009 at 22:26

  Vilken bra recension! INtressant. Svärmor har boken och jag har bläddrat i den, men aldig läst den ordentligt.

  Jag köper take away mat nästan varje kväll (dock mest sushi, thai, sallader och mackor, inte pizza så ofta -fast just nu äter jag det!- o nästan aldrig hamburgare) och lunchen äter jag i matsalen på jobbet. Detta innebär att jag i princip aldrig vet vad jag stoppar i mig :( Dock tror jag att take away oftast är naturligare än halvfabrikat, men långt ifrån helt naturligt. Jag borde ta mig tid i köket, men det är svårt att prioritera den tiden. Dessutom har jag en stålmage så jag kan äta vad jag vill och magen säger aldig ifrån. Kanske inte så bra egentligen…

 • Helena
  17 February 2009 at 10:01

  Kul! Klickade PRECIS hem den där i söndags..! :)

  Kram!

 • Emelie
  20 February 2009 at 8:32

  Utförlig och intressant recension, jag vet inte om jag vill läsa (jo det vill jag) eller bara blunda. Eftersom vi lever i det samhälle vi lever så är det väl få, och med dem jag, som verkligen tar sig tid att laga mat med naturliga produkter varje dag…Själv har jag precis insett att jag inte vill använda kemikalier i ansiktet och i hemmet till exempel, märkligt att man inte först och främst tänker på det man stoppar i sig egentligen…Nåja, jag får väl köpa boken och se själv!

  Kram Emelie

 • Silla
  23 February 2009 at 18:07

  Ska bli intressant att läsa din recension på äkta vara :)

 • bea
  24 February 2009 at 19:37

  man kanske borde ta och läsa den då.. stod faktiskt och kollade på den idag :P

  KRAM

 • Evlin
  01 March 2009 at 2:27

  Men usch… :/ Fan vad.. störande xP Jag som är vegetarian har ätit Qourn i över ett år. Detta låter inte så bra. Jag som trodde det var nyttigt. Usch. Vadfan ska man nu äta, liksom?

  Nej, jag håller med. Mat ska vara naturligt, det ska vara riktig mat, inte kemiska tillsatser och missledande ämnen.

  Jag måste citera Björn Gustafsson med att säga "INTE KUL, INTE KUL!".

 • […] borde ha vetat bättre efter att ha läst Den hemlige kocken…men ibland är man stressad och har inte tid..men nu vet jag för all framtid…aldrig […]

Leave a Reply

Confirm you\'re not an alien * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.